1.6.14

Een bijzonder gebruiksvoorwerp

Een thermoskan of fles is een bijzonder gebruiksvoorwerp. Het houdt onze warme drankjes warm, en vice versa koude drankjes koud. Een thermoskan isoleert. Met andere woorden, warmte kan er moeilijk in en uit. Dit systeem werkt door isolatie. De thermoskan heeft namelijk een dubbele wand. Tussen deze twee wanden bevindt zich een vacuüm hier zit dus geen geleidend materiaal. Hierdoor heeft je drankje in de thermoskan geen contact met de buitentemperatuur. Warmte kan daardoor niet naar buiten of naar binnen sluipen. Hierdoor blijft je drankje altijd op de juiste temperatuur.

Het principe van een warmte-isolerend vat d.m.v. een dubbele wand met een vacuüm tussenruimte was al in 1892 geïntroduceerd door de Schots schei- en natuurkundige James Dewar (1842-1923).
In 1904 werd het woord Thermos-Flasche een geregistreerd handelsmerk, geïntroduceerd door de Duitse glasblazer en uitvinder Reinhold Burger (1866-1954) voor een door hem verfijnd type dubbelwandige vacuümfles, dat sindsdien geproduceerd wordt door de daartoe opgerichte firma Thermos. Het woord is gevormd op basis van Griekse Thermós wat heet, warm betekent.
Een thermoskan is ook voorzien van een zilveren reflectielaag. Deze laag reflecteert zowel naar buiten als naar binnen toe waardoor warmte van binnenuit binnen blijft, en warmte van buitenaf ten opzichte van koude inhoud teruggekaatst wordt.
Geweldige uitvinding toch!







 

Ik kan er maar geen genoeg van krijgen "Chinese Thermoskannen!" met prachtige afbeeldingen in vele kleuren. Ze zijn weliswaar niet geschikt voor in de vaatwasser, er kunnen geen koolzuurhoudende dranken in. De thermoskan dient rechtop te worden vervoerd om lekken te vermijden, en er wordt aangeraden om niet direct kokend water in de fles te gieten maar deze eerst een beetje voor te verwarmen onder een lauw warme kraan maar...
Dat mag de pret echt niet drukken want ze zijn oogverblindend om te zien!

Pictures: © By Marloes Thuis


Geen opmerkingen:

Een reactie posten