14.6.14

Befaamde Morrosaus

Tijdens mijn studie had ik een leuk bijbaantje in de horeca. Ik werkte met veel plezier in een hotel/restaurant. Een soort van "Fawlty Towers" zeg maar, want het was in die tijd echt een hotel op stelten waar ik ontzettend veel leuke herinneringen aan heb. Zo ben ik daar mijn manlief tegen het lijf gelopen! Hij werkte daar als kok en ik stond in de bediening. Wat mij echt is bijgebleven, dat de eigenaresse/ chef kok liters van haar befaamde Morrosaus maakte. Er ging wekelijks bijna drie liter doorheen! Een echte supersaus dus!
We hebben tot op heden geen idee waar de naam vandaan komt en waarvan het recept is afgeleid, maar over één ding zijn we het roerend eens, het is een TOPPER!
De saus smaakt overheerlijk bij gegrild vlees en bij alle soorten aardappeltjes. Hij is ook heerlijk om in te bakken en is ongeveer twee weken houdbaar buiten de koelkast. (Het recept).








Morrosaus is ook leuk om iemand cadeau te geven. Serveren is handig met een lepel met gaatjes zoals een nat fruitschepje of suikerstrooilepel zoals hierboven. zie www.gekopbestek.nl.

Pictures: © By Marloes Thuis
 

12.6.14

Waterpret

Wat is er nou leuker dan op een warme woensdagmiddag samen met je vriendje te spelen onder de sproeier? Onze jongste kreeg twee jaar geleden voor zijn verjaardag een 'Aqua Clown' cadeau. Men neme een lange tuinslang, sluit deze aan op de buitenkraan en op de 'Aqua Clown', et VOILÀ! Een gegarandeerd succes voor waterpret!








Pictures: © By Marloes Thuis

10.6.14

Na zonneschijn komt regen

Sommige dingen zijn gewoonweg niet te plannen en moet je het maar nemen zoals het komt!
Samen met Buuf & Buufje vertrokken we met volgeladen fietsmanden, inclusief aardbeien uit eigen tuin, bal, frisbee en zwaard richting het stadspark voor een picknick. We hadden een prachtig weids en vooral zonnig uitzicht. Onze lunch kon niet meer stuk. Totdat de kids richting het bergje rende en wij even achterom keken...
Oeps, er was een zwarte dreigende lucht in aantocht. We besloten alles weer snel in te pakken en richting huis te vertrekken maar die dreigende lucht was sneller. Ik werd gebeld op mijn mobiel en manlief vroeg of ik zijn sms'je niet had gelezen met daarin het volgende, "SCHUILEN! 13.25 zwaar weer op komst!". Je begrijpt het al..."Te laat!". Doorweekt tot op het bot kwamen we thuis.
Maar, waar een wil is, is een weg en hebben we uiteindelijk tussen de onweersbuien door, toch nog gezellig buiten getafeld en werd het een heerlijk, avontuurlijk dagje!










Pictures: © By Marloes Thuis

7.6.14

Goed bezig

Gisteravond, na 4 avonden gewandeld, gezongen en plezier te hebben gemaakt, kreeg onze jongste zijn welverdiende 3e medaille! TROTS!
Ook oma stond langs de wandelroute en trakteerde ons op een heerlijke, gezonde snack, fruitsalade.
De finish was al bijna in zicht dus besloten we de salade voor thuis te bewaren.
Een goed besluit!





Vanochtend hebben we in het ochtendzonnetje de salade van vers fruit lekker opgesmikkeld met een milde citroen roomyoghurt. In de verse fruitsalade zaten onder andere:

  • Frambozen
  • Kersen
  • Kiwi
  • Ananas
  • Blauwe en witte druiven
  • Blauwe bessen
  • Bosbessen
  • Cantaloupe meloen
  • Water meloen
  • Galia meloen
  • Charentais meloen
  • Piel de sapo meloen
  • Bramen
  • Mandarijnen
  • rode bessen
... en misschien ben ik er zelfs nog een paar vergeten op te noemen maar ik kan niet anders zeggen dat we gezond en goed bezig zijn! Mmm...

Pictures: © By Marloes Thuis

5.6.14

Jambalayafan!

Het is makkelijk om te maken, smaakt overheerlijk en ruikt voortreffelijk!
Jambalaya is de naam van een rijstschotel die ontstaan is in de Creoolse en Cajunse keuken in Louisiana (Verenigde Staten). Om jambalaya te bereiden kookt men rijst in een pan samen met groente en vlees. Het hoofdingrediënt van jambalaya is rijst. De rijst wordt aangevuld met o.a. ui, paprika en snijselderij. Qua vlees kan men er ham, chorizo, kip maar ook schelp- en schaaldieren aan toevoegen.




Er zijn veel varianten van jambalaya, net zoveel als er koks zijn die dit gerecht bereiden! 
Mijn jongens en ik zijn in ieder geval "Jambalayafan!". (Het recept).

Pictures: © By Marloes Thuis


4.6.14

Kleurverloop

Welke term je ook wilt gebruiken, Gradient, Ombre, Dip-dye... kleurverloop zien we nog steeds!
Deze trend komen we nog regelmatig tegen in de bladen, op straat, in de vorm van woonaccessoires, tassen, beddengoed enzovoort. En dat is maar goed ook, de mogelijkheden zijn dan ook eindeloos.
Ook in het interieur is kleurverloop prima toe te passen. Zowel subtiel als grof van pasteltinten tot neonkleuren. Alles mag, alles kan!

In de herfst van 2012 kwam Designers Guild met een nieuwe behang collectie "Saraille Collection". Deze omvat een perfecte verloop van kleuren omgezet in behang in poster-verftinten van kobalt, krokus, acacia en aqua. Nog steeds is deze collectie stijlvol, tijdloos en een schot in de roos.









Naast behang kan men ook gebruik maken van schildertechnieken. Zo schilderde bijvoorbeeld Ramy Fischler van RF Studio heel geraffineerd alleen de bovenkant van een 18e-eeuwse lambrisering in een appartement in Parijs briljant wit. Hij liet de verf naarmate deze daalde vervagen waardoor het natuurlijk afgewerkte eiken zichtbaar blijft. Resultaat, een prachtig effect!
Zoals ik al eerder zei, de mogelijkheden zijn ongekend!

Pictures:
  • lifestyleetc.co.uk
  • kleurinspiratie.nl
  • Designers Guild
  • Trumblr
  • Bloomingsdale's
  • Ramy Fischler RFstudio
  • Ramy Fischler RFstudio

1.6.14

Een bijzonder gebruiksvoorwerp

Een thermoskan of fles is een bijzonder gebruiksvoorwerp. Het houdt onze warme drankjes warm, en vice versa koude drankjes koud. Een thermoskan isoleert. Met andere woorden, warmte kan er moeilijk in en uit. Dit systeem werkt door isolatie. De thermoskan heeft namelijk een dubbele wand. Tussen deze twee wanden bevindt zich een vacuüm hier zit dus geen geleidend materiaal. Hierdoor heeft je drankje in de thermoskan geen contact met de buitentemperatuur. Warmte kan daardoor niet naar buiten of naar binnen sluipen. Hierdoor blijft je drankje altijd op de juiste temperatuur.

Het principe van een warmte-isolerend vat d.m.v. een dubbele wand met een vacuüm tussenruimte was al in 1892 geïntroduceerd door de Schots schei- en natuurkundige James Dewar (1842-1923).
In 1904 werd het woord Thermos-Flasche een geregistreerd handelsmerk, geïntroduceerd door de Duitse glasblazer en uitvinder Reinhold Burger (1866-1954) voor een door hem verfijnd type dubbelwandige vacuümfles, dat sindsdien geproduceerd wordt door de daartoe opgerichte firma Thermos. Het woord is gevormd op basis van Griekse Thermós wat heet, warm betekent.
Een thermoskan is ook voorzien van een zilveren reflectielaag. Deze laag reflecteert zowel naar buiten als naar binnen toe waardoor warmte van binnenuit binnen blijft, en warmte van buitenaf ten opzichte van koude inhoud teruggekaatst wordt.
Geweldige uitvinding toch!







 

Ik kan er maar geen genoeg van krijgen "Chinese Thermoskannen!" met prachtige afbeeldingen in vele kleuren. Ze zijn weliswaar niet geschikt voor in de vaatwasser, er kunnen geen koolzuurhoudende dranken in. De thermoskan dient rechtop te worden vervoerd om lekken te vermijden, en er wordt aangeraden om niet direct kokend water in de fles te gieten maar deze eerst een beetje voor te verwarmen onder een lauw warme kraan maar...
Dat mag de pret echt niet drukken want ze zijn oogverblindend om te zien!

Pictures: © By Marloes Thuis