31.10.14

Oude familiefoto

In het huis van mijn wijlen tante en oom vond ik een heel fragiel fotolijstje met daarin een prachtige oude foto van een dame. Zo nieuwsgierig als ik ben haalde ik voorzichtig het lijstje uit elkaar om deze foto eens goed te bekijken.
De oude foto is gemaakt door de Antwerpse fotograaf "Henri Becker".
Het unieke ontwerp op zijn carte-de-visite foto's werd ook door de fotografen Theodoor Dispa en M.Becker (Martha?) gebruikt. Deze fotografen blijken een familierelatie te hebben.
Henri Becker is van Duitse afkomst en kwam in 1885 definitief in België wonen. In 1895 opende Becker zijn eerste studio in Antwerpen. In zijn topjaren, 1905-1906, had hij vestigingen en bijhuizen in vijf steden: Antwerpen, Gent, Molenbeek, Aalst en Turnhout. Zijn fotografencarrière eindigt in de eerste wereldoorlog met één overblijvende studio in Molenbeek.
Ca. 1905-1906 heeft Becker het unieke ontwerp voor latere cartes-de-visite laten namaken door "Drukkerij Mees" uit Gent. Gezien het jaartal en door het feit dat hij in de jaren 1905-1906 ook een studio in Aalst had, vermoeden wij dat de dame op de foto de grootmoeder van mijn Belgische tante is. (Source: spoorzoeker.petereyckerman.be).


Pictures © By Marloes Thuis

7 opmerkingen:

 1. Kadootjes zijn het en dan ook nog een foto die je in de familie en tijd kunt plaatsen. Wat goed gevonden speurneus, leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja leuk hè! Deze speurneus twijfelt wel over de leeftijd van de dame... Mijn tante is geboren in 1926, als de dame op de foto jong zou zijn is het zelfs misschien de moeder van mijn tante?

   Verwijderen
 2. Wat speciaal. Oude foto's hebben altijd iets sprookjesachtigs vind ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Erg mooi vind ik dit soort foto's. Wij vinden het altijd erg leuk om oude voorwerpen e.d. te determineren, voor zover dit mogelijk is, en als het dan ook nog eens om familie gaat is het extra leuk!

   Verwijderen
  2. Zoiets als spoorzoekertje spelen. Leuk!

   Verwijderen
 3. Wauw wat bijzonder. En wat een geweldige foto.

  BeantwoordenVerwijderen